SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Holmsund Obbola Kampsport
BJJ, Muay Thai & SJJ

Brasiliansk Jiu – Jitsu
Brasiliansk jiu-jitsu (BJJ), även kallad Gracie Jiu-Jitsu av vissa, härstammar från japansk jiu-jitsu och judo och har under decennier vidareutvecklats av familjen Gracie.

Brasiliansk Jiu-Jitsu (BJJ) är en grappling-stil, vilket innebär att man inte använder sig av slag eller sparkar utan istället fokuserar på att med ledlås, strypningar och positionsändringar få sin motståndare att ge upp eller att vinna på poäng.
 Denna stil passar väldigt många utövare; elitutövare, motionärer och barn & ungdomar.

Träningsupplägg
Träningspassen innehåller en ordentlig uppvärmning följd av stretching och fys för viktiga muskelgrupper. Därefter tränas olika drillar för att bli bättre på grundpositionerna i BJJ och till dessa positioner tillämpar man sedan lås och strypningar.

Träningspassen innehåller alltid stora delar kamp och du går väldigt sällan ifrån ett BJJ pass utan att vara riktigt svettig och med ett stort leeende på läpparna.

Brasiliansk Jiu-Jitsu har enkla och pedagogiska träningsupplägg där alla tekniker anpassats för att fungera på riktigt, mot en motståndare som gör motstånd. Något som visade sig väldigt tydligt i de tidigaste UFC galorna i USA då utövare från olika stilar möttes i matcher med få eller inga regler. BJJ var helt överlägset andra stilar och numera ingår BJJ-träning hos nästan alla utövare av grappling-baserade sporter. Trots att BJJ idag är inriktad mycket på tävling är de flesta utövarna ändå motionärer. BJJ är framförallt en allsidig träningsform som erbjuder utmanande kampmoment och stärker både kropp och psyke.

BJJ är till för alla!

Att tävla
BJJ är en väldigt snabbt växande och populär tävlingsidrott. Från att den första BJJ-tävlingen arrangerades på svensk mark år 2000 har sporten vuxit till att bli den största tävlingskampsporten i Sverige.

I en BJJ match är man klädd i en Gi (dräkt), tillåtna färger på match är svart, vit eller blå Gi. En av deltagarna bär ett grönt bälte för att göra det lättare vid poängbedömning om de tävlande bär samma färg på sina Gi.

Matchen börjar stående men största delen av matchen utspelas oftast på marken. Om någon av deltagarna lyckas tvinga sin motståndare till avklapp (att ge upp) vinner denne. Skulle matchen löpa tiden ut avgörs den på poäng vilka tilldelas för dominanta positioner och offensiva moment under matchens gång. Matchens längd beror på vilken grad (bältesfärg) deltagarna har.

För att anpassa sig till den starka brottartradition som bland annat finns i USA har även en tävlingsform utan Gi, som är mer lik brottning, utvecklats. Denna tävlingsform heter Submission Wrestling (SW) och är i princip det samma som BJJ fast istället för att vara klädd i en Gi har man shorts och t-shirt.

Gradering/ Bälte
Det finns sex olika grader av bälten, vanligen används även streck för att indikera hur långt man är på väg till nästa bälte. Rött bälte innehas endast av ett fåtal personer i världen. Det tar förhållandevis lång tid att gradera sig inom BJJ då kampsporten är mycket krävande. Stor vikt läggs vid tillämpning av tekniker (i exempelvis sparring eller situationsbaserad sparring) snarare än korrekt utförande. I regel tar det cirka två år att erhålla den första graderingsnivån (blått bälte).

Utrustning
Vi ser gärna att man köper utrustning så fort som möjligt. Med rätt utrustning får du ut mer av träningen och träningen blir säkrare.

Detta behöver du köpa i utrustningsväg:

  • Dräkt (BJJ Gi). En lite tjockare Gi i jämförelse med ex en Jutsu Kai Gi.
  • Bälte (BJJ med svart ranking fält)
  • Tandskydd
(Det är inte tillåtet att använda suspensoar eller andra hårda skydd. Mjuka knäskydd är ok.)

De första 3-4 gångerna går det dock bra med en träningsoverall istället för en Gi.